На основателя на Wikileaks Джулиан Асандж бе отказано да обжалва пред

...
На основателя на Wikileaks Джулиан Асандж бе отказано да обжалва пред
Коментари Харесай

Отказват на Асандж да обжалва екстрадицията си в САЩ

На създателя на Wikileaks Джулиан Асандж бе отказано да апелира пред Върховния съд на Англия решението за изгонването му в Съединените щати. Това са съобщили от съда в понеделник, представени от " Ройтерс ".

През декември Върховният съд в Лондон анулира решението на по-ниската инстанция, че той не би трябвало да бъде екстрадиран, защото проблемите с психологичното му здраве значат, че ще бъде изложен на риск от самоубийство.

След това съдиите от Върховния съд отхвърлиха позволение за непосредствено обжалване пред Върховния съд на тяхното решение, като оставиха решението на самия Върховен съд дали да изслуша жалбата му.

" Молбата е отхвърлена от Върховния съд и посочената причина е, че молбата не повдига противоречива правна точка ", сподели представител на Върховния съд.

Сега решението за екстрадиция ще би трябвало да бъде утвърдено от вътрешния министър Прити Пател, след което Асандж може да се опита да оспори решението посредством правосъден надзор.

Съдебният надзор включва арбитър, който ревизира легитимността на решението на обществен орган.

Асандж е в пандиза във Англия, откогато беше задържан, откакто беше наказан за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция през 2012 година

Той и неговият екип се борят против екстрадицията му в Съединени американски щати. По-рано този месец стана ясно, че Лондонският висш съд му е разрешил да апелира решението за изгонването му в Съединени американски щати.

Съединени американски щати упорстват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 година от " Уикилийкс " на секретни военни документи по отношение на войните на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак. Той може да бъде наказан на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, само че Еквадор отдръпна отбраната си и той беше принудително отхвърлен от посолството и задържан през април 2019 година

Тогава Съединени американски щати желаеха изгонването му.

През януари, Германия съобщи, че чака Лондон да почете правата на Асандж. Това съобщи представителят на немското външно министерство Кристофър Бургер.

Разбира се, че чакаме тези гаранции да се имат поради от английското правораздаване, акцентира той по отношение на гаранциите на човешките права, които Англия би трябвало да зачита според Европейската спогодба за правата на индивида.

Бургер уточни, че здравословното положение на Асандж е " от една страна, човешки аспект, а от друга - аспект на човешките права ".

Асандж е изправен пред 18 обвинявания, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР